A duhet t’i lani flokët çdo ditë?

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Kujdesi për flokët është një zgjedhje shumë personale. Rrallëherë ka një arsye mjekësore për të larë flokët fare.

Pra, vendimi për sa shpesh për të larë flokët varet nga lloji i flokëve të një personi, cilësi e kokës, sa vaj marrin flokët dhe preferencat personale.

Për disa njerëz, larja shumë e shpeshtë mund të shkaktojë flokë të dëmtuar dhe një kokës të thatë dhe të kruar. Për të tjerët, larja e rrallë mund t’i bëjë flokët të duken të yndyrshëm dhe të pajetë.

Sa shpesh të shamponi flokët tuaj

Për shumicën e njerëzve, shampoja e flokëve nuk është e nevojshme për shëndet të mirë. Vetëm shpëlarja e flokëve me ujë disa herë në javë do të heqë papastërtitë dhe mbeturinat më të dukshme. Vendimi për sa shpesh për të larë flokët është një kozmetik i bazuar në preferencën personale.

Cilësia e flokëve

Njerëzit me flokë shumë të thatë nuk kanë nevojë të lani flokët e tyre çdo ditë, apo edhe çdo ditë tjetër. Në vend të kësaj, larja e flokëve më rrallë do të ndihmojë në ruajtjen e vajrave natyralë në lëkurën e kokës dhe t’i mbani flokët mirë të hidratuar.

Larja e flokëve të tyre javore ose edhe çdo javë tjetër mund të jetë e mjaftueshme për njerëzit me flokë shumë të thatë.

Shpëlarja e flokëve me ujë në mes të larjes mund ta mbajë atë të duket i freskët pa i zhveshur flokët e lagështirës së saj. Flokët

ka më shumë të ngjarë të jenë të thata kur është:

Flokët shumë me vaj mund të duken të yndyrshme disa orë pas larjes, veçanërisht në verë ose pas një stërvitje. Njerëzit me flokë shumë me vaj mund të zgjedhin të lajnë flokët e tyre çdo ditë ose çdo ditë tjetër.

Përdorimi i një shampo sulfate mund të zgjasë kohën midis larjes. Flokët janë më të buta kur janë:

Njerëzit që i nënshtrohen ndryshimeve hormonale, siç është puberteti, gjithashtu mund të gjejnë Se flokët e tyre bëhen më të buta se zakonisht.

Shumica e njerëzve bien diku midis këtyre ekstremeve dhe mund t’i lanë flokët 2 deri në 5 herë në javë bazuar në preferencën e tyre personale.

Gjendja e kokës

Gjendja e kokës së një personi gjithashtu do të ndikojë në gjendjen e flokëve të tyre. Njerëzit me skalitje shumë të thata kanë tendencë të mos prodhojnë sa më shumë sebum. Larja e flokëve më rrallë mund të ndihmojë që kokës të mbetet e shëndetshme, të parandalojë kruajtjen dhe flakërimin dhe t’i mbajë flokët të buta dhe me shkëlqim.

Njerëzit me zhvendosje shumë të yndyrshme mund të zhvillojnë puçrra në kokës ose përgjatë vijës së flokëve dhe mund të kenë nevojë të lani flokët më shpesh për t’i mbajtur flokët e tyre të pastër.

Preferencat e stilimit të flokëve

Pjesa më e madhe e vendimit se sa shpesh për të larë flokët varet nga preferencat e stilimit personal. Disa njerëz nuk i pëlqejnë flokët e tyre të duken ose të ndjehen edhe pak me vaj. Të tjerët zbulojnë se flokët e tyre janë më të menaxhueshëm disa ditë pas larjes.

Njerëzit që veshin hairstyle të ndërlikuara ose që kanë flokë shumë të gjatë gjithashtu mund harmoniqhealth.com të preferojnë të shampon më rrallë, pasi shamponat më pak të shpeshta nënkuptojnë më pak kohë të shpenzuara për stilimin e flokëve.

Pse shampon flokët tuaj?

Larja e flokëve është shumë si larja e lëkurës. Uji mund të heqë papastërtitë dhe mbeturinat më të dukshme, por mund të mos eliminojë aromat ose depozitat me vaj. Shampo ndihmon ujin të heqë papastërtitë, mbeturinat dhe aromat, të tilla si tymi ose djersa në mënyrë efektive. Shamponët

gjithashtu mund të heqin vajin. Flokët marrin vajin e tij nga gjëndrat dhjamore që sekretojnë vajin e quajtur sebum, i cili i mban flokët të hidratuar.

Flokët e hidratuar kanë më pak të ngjarë të prishen ose të duken të thata dhe të fryra. Por shumë lagështi mund t’i bëjë flokët të duken të yndyrshëm, të çaluar dhe të ndotur. Pas disa ditësh pa shampo, vaji ka tendencë të ndërtohet më afër kokës, duke i bërë flokët rreth fytyrës të duken të ndyra. Shumica e shamponave janë krijuar për të zhveshur vajin e tepërt, i cili ndihmon flokët të duken më të pastra për më gjatë.

Si funksionon shampo

Shampoja pastron flokët me kimikate të quajtur surfaktantë. Këto janë sapunë që heqin mbeturinat sipërfaqësore nga kokës dhe flokët. Shumë shampona gjithashtu përmbajnë komponime të quajtura sulfate, të cilat prodhojnë një lesh të pasur që heq vajin nga flokët. Kjo mund të ndihmojë flokët të duken më të pastra, por gjithashtu mund të dëmtojnë flokët.

Mbajtja e të paktën pak vaj në flokë është e rëndësishme për të mbrojtur flokët nga dëmtimi. Disa njerëz zgjedhin të përdorin shamponat pa sulfat ose hidratues për të ruajtur shëndetin e flokëve, megjithëse ka pak prova që shamponat pa sulfat janë më pak agresive sesa produktet e rregullta.

Njerëzit e tjerë zgjedhin të zvogëlojnë numrin e herë që lajnë flokët. Disa njerëz madje mbrojnë të heqin dorë nga shampoja krejt.

me vaj apo të thatë?

Vlerësimi nëse flokët janë me vaj ose të thatë mund të ndihmojnë dikë të vendosë se sa shpesh në shampo. Një person mund të ndihmojë në përcaktimin e llojit të flokëve të tyre duke pyetur:

A është shampoja ndonjëherë e nevojshme mjekësore?

Për shumicën e njerëzve, nuk ka nevojë mjekësore të shampon fare, pasi shpëlarja me ujë mund të heqë papastërtitë dhe zbokthin. Sidoqoftë, disa kushte shëndetësore mund të përfitojnë nga shampoja e rregullt.

Njerëzit me infeksione parazitare të kokës, veçanërisht morrat, mund të kenë nevojë të përdorin shampona speciale për të hequr qafe gabimet.

Psoriasis e kokës mund të përmirësohet me përdorimin e shamponave speciale, veçanërisht produkteve tar ose shamponave të mjekuara. Njerëzit me kushte specifike të lëkurës dhe kokës duhet të diskutojnë regjimin e tyre ideal të kujdesit për flokët me një dermatolog. Në të kundërt, disa kushte mjekësore mund të përkeqësohen me larjen e shpeshtë. Shampoja ditore mund të irritojë ekzemën, lëkurën shumë të thatë dhe zbokthin.

Alternativa për shamponimin

Shamponimi nuk është mënyra e vetme për të ndihmuar kokën të duket ose të ndjehet i pastër. Disa alternativa përfshijnë:

Klikoni këtu për një gamë të shamponave pa pastrues, të disponueshëm në internet. Ju lutemi vini re se ndjekja e kësaj lidhje do t’ju çojë në një sit të jashtëm.

Takej

Nuk ka sasi të saktë herë që një person duhet të lante flokët e tij në javë. Pritjet se si duhet të duken flokët dhe sa shpesh një person duhet të larë flokët e tij gjithashtu ndryshojnë me kulturën, moshën dhe nga dekada deri në dekadë.

Sa shpesh dikush i lan flokët është një vendim personal dhe jo ai që ka të ngjarë të ndikojë në shëndetin e përgjithshëm.

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe vizatime Vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale